Gemeenten
CitySwitch stimuleert Zero Emission Stadslogistiek
0%
Om een gezond en veilig leefklimaat te behouden, zetten veel steden in op het creëren van autoluwe en autovrije zones. Om goederen- en dienstenvervoer te verduurzamen wordt Zero Emission Stadslogistiek de norm. In het Klimaatakkoord is bepaald dat minstens 30 Nederlandse steden vanaf 2025 een Zero Emission Zone hebben. CitySwitch helpt om dat te realiseren door emissieloze stadsdistributie te faciliteren.
Voordelen
CitySwitch
1. Stimulans voor Zero Emission Stadslogistiek.
Voertuigen die niet emissievrij zijn, kunnen er terecht om goederen over te slaan naar schoner transport, denk aan elektrische bestelwagens of cargo bikes.
2. Grotere verkeersveiligheid.
Minder vrachtwagens in de stad, minder gevaar voor met name fietsers en voetgangers.
3. Groeiruimte voor ondernemers.
Bij CitySwitch komen meerdere partijen met een behoefte aan Last Mile Logistics samen in één complex, waarin 2, 4, 6 of 8 units zijn gevestigd. Het concept is schaalbaar en biedt ondernemers groeiruimte op lange termijn.
4. Minder bestelbussen in de stad.
In een vestiging van CitySwitch zitten meerdere bedrijven bij elkaar, die doorgaans hetzelfde verzorgingsgebied bedienen. Dat biedt in de toekomst zelfs de mogelijkheid om zendingen van meerdere partijen te bundelen in één bestelbus. Bedrijven kunnen zo hun transportkosten verlagen en tegelijkertijd dus ook hun CO₂ voetafdruk. Het is aan de huurders zelf om dit te organiseren, maar CitySwitch creëert hiervoor wel de benodigde voorzieningen.
5. Circulair ondernemen.
CitySwitch is circulair ontworpen en draait op duurzame energiebronnen. Goederendistributie naar de stad wordt emissievrij, maar het werkt ook andersom: CitySwitch heeft de potentie om een belangrijke verzamellocatie te worden voor retourstromen en afvalverwerking, denk aan verpakkingsmateriaal of het inleveren van e-waste bij de aanschaf van een nieuw apparaat.
Volledig elektrisch voor volle impact
- Recycling en upcycling. CitySwitch is circulair ontworpen, met ‘design for re-use’ als uitgangspunt. Aan het einde van de levensduur kan het gebouw ontmanteld worden en de materialen hergebruikt.
- Duurzame energiebronnen. Op het dak liggen zonnepanelen en voor de verwarming worden warmtepompen gebruikt.
- Elektrische laadinfrastructuur. Iedere unit is uitgerust met passende stroomvoorziening en technisch voorbereid op elektrisch, emissievrij transport.
Ambitie
Met de start van de bouw van de CitySwitch vestigingen in Almere, Groningen en Heerlen wordt de eerste stap gezet naar de creatie van een landelijk dekkend netwerk van hubs. De focus ligt daarbij op 100.000+ gemeenten, of kleinere gemeenten met een groot verzorgingsgebied. Uitgangspunt voor iedere unit is dat deze volledig is ingericht op Last Mile Logistics.
Binnen 18 maanden operationeel
Criteria CitySwitch-locatie
Om een vestiging succesvol te kunnen exploiteren moeten de randvoorwaarden geborgd zijn. Iedere vestiging voldoet aan de volgende criteria:
- Passende bestemming (bedrijventerrein, milieucategorie tenminste 3.1)
- Perceel van minimaal 12.500 m² (geschikt voor 2 units) tot 25.000 m² (geschikt voor 4 units)
- Minimaal 10 meter bouwhoogte
- Goede bereikbaarheid vanaf de snelweg
- Goede verbindingen naar het bezorggebied in de stad
Samenwerking
‘CitySwitch maakt Last Mile Logistics duurzaam en efficiënt’
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op voor een verkennend gesprek.